Möte med en psykopat: LYFT BORT SKAMMEN FRÅN OFFREN!


ÖDELÄGGAREN är titeln på min bok. Det mesta fick inte plats i den. Den handlar om hur en extremt manipulativ man med psykopatiska drag - det vill säga utan affektiv empati - tog sig in i min tillvaro och ödelade den. Han belägrade aktivt tre och ett halvt år av mitt liv, ruinerade mig och höll på att förstöra min hjärna.

Utifrån kan man inte förstå vilken brutalitet som utspelar sig, i fullkomlig tystnad, då en människa är utsatt för en psykopats lömska plan. Utifrån, när man bara hör talas om övergrepp av detta slag, verkar allt så dumt självklart och enkelt. Och förmodligen är det en annan slags människa än den man själv är, som faller offer för så uppenbara manipulationer att de blir lurade på allt de äger.

Jag har nu en annan bild. En mycket komplicerad, grym och svårförklarlig.

För att kunna rekapitulera vad som hände har jag hundratals mail och tjugotre dagböcker som jag skrev under tiden för att försöka orientera mig, men jag förstod aldrig hans stora plan.

Eftersom jag är författare anser jag det vara min plikt att försöka förklara, genom min erfarenhet, hur snärjning och utplåning av medmänniska går till. De flesta som faller offer kan inte förklara ens för sig själva vad som har hänt, en effekt av den intensiva nednötning man utsätts för.

Om jag inte hade haft mina dagböcker hade jag för alltid varit förlorad inför mig själv och burit omkring på ett stort tomt hål, som varje gång jag rörde vid det skulle göra mig skräckslagen. Snart skulle jag gå under. Det är vad som ofta sker och ingen förstår varför deras vän eller släkting förändrades och föll in i mörkret omöjliga att återkalla. Tack vare mina dagböcker kunde jag framföra en logisk berättelse i tingsrätten som dömde mannen till tre års fängelse.

Längs hela vägen, polisväsendet, psykiatrin och rättsväsendet har alla jag mött sagt; “SKRIV! Detta måste belysas. Detta måste folk bli medvetna om. Lyft bort skammen från offren! Vidga kunskapen.”

Längs hela vägen har jag också fått veta att det inte är så som den allmänna föreställningen lyder, att det är en viss sorts människor som så att säga utsöndrar en slags vilja till underkastelse som drar till sig psykopater. Det trodde jag själv förut och det tror många. Det första jag fick veta efter att ha anmält, var tvärtom, psykopaterna dras till människor som är starka, uthålliga, hederliga, framgångsrika, lysande. Som har något att erbjuda, är en utmaning, och kan skänka glans åt en själv medan man bearbetar dem. Ingen går säker.

De scannar av alla medan de funderar på vad de kan få ut. Alltid finns det något, om inte annat kan folk tjäna som vittnen för hur god man är, och brukas som karaktärsvittnen.

Sju år efter vårt första möte kom målet upp i rätten. Ett och ett halvt år senare vann domen laga kraft. Då var han inte kvar i landet. Han fick rätt i vad han hävdade; han stod över vanliga lagar.

Jag har många gånger funderat över de obetydliga beslut jag tog på vägen till min egen undergång. Små, vardagliga, i stunden utan värde. Som att följa med en bekant till Allhelgonakyrkan. Det var av ren artighet mot henne. Jag var inte alls intresserad, även om jag tänkte att det vore skönt att bli frälst och slippa vara självständigt tänkande. Plötsligt stod jag med en oblat i handen. Framför mig stod en man med kalken, klädd i fotsid kåpa och tecknade åt mig att doppa den. Den 21 augusti tretton år senare finns boken på diskarna. Ödeläggaren.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB