Konspirationsivrarna blomstrar i pandemitider. Bygg en stanniolhatt som skydd mot covid-19!


Fråga mig inte varför, men i tider som dessa med covid-19 som svarte Petter verkar konspirationsteorier och paranoida idéer sprida sig extra kraftigt. Konspirationerna handlar inte bara om en medveten illvilja som skapat och spridit covid-19 över världen i nåt dunkelt syfte- troligtvis av Kina.

På sociala medier nämns i stora svep Kabbalah-läran, katolska Opus dei, Bill Gates, vaccin, djupa staten m. fl. I förvirrande uppmaningar till människor att agera, vägra vaccin. Inte alla förespråkar att man ska bygga sig en stanniolhatt, men nära nog.

Nu ska jag strå salt i såren och dra in familjen Trump på ett sätt som kan få nån konspirationsdåre att gå igång och säkerligen finna en koppling till USAs president och Coronaviruset.

Spanska sjukan som spred sig över världen med start 1918 var mycket dödlig. Första världskriget beräknas ha kostat 17 miljoner människor livet medan man gissar att spanska sjukan dödade mellan 50 och 100 miljoner människor.

Det förstnämnda dödstalet kunde blivit något större, men kan som parentes nämnas stannat vid 17 miljoner tack vare Spanska sjukan. Den tyska offensiven som benämndes med kodnamnet ”Kaiserschlacht” skulle blivit ett militärt avgörande, men kom av sig då närmare 900 000 tyska soldater insjuknade i Spanska sjukan samtidigt med stora delar av fransmännens armé och närmare hälften av de brittiska styrkorna.

Det finns ingen koppling till namnet ”Spanska sjukan” mer än att världens medier var hårt hållna och i många länder fick inte farsoten omnämnas överhuvudtaget för att inte demoralisera de egna leden, men just i Spanien var medierna fullständigt vidöppna och skrev om sjukdomen och dess konsekvenser ur många olika perspektiv. Öppenheten fick många att tro att pandemin inletts i Spanien och därmed blev namnet givet i stora delar av världen. Dock berodde namngivningen i andra delar av världen på om man tyckte om ett land eller inte. Namnet på pandemin kunde då ges det land man tyckte sämst om. I Polen kallade man farsoten för bolsjevik-sjukan och i Persien för brittiska sjukan exempelvis. Känns detta månne igen?

Konspirationsteorierna under 1900-talets första årtionde gick mest ut på att det var Guds straff när farsoter av denna art svepte över jorden.

Psykiska sjukdomar ökade radikalt efter 1919 och intagna på världens mentalsjukhus mångdubblades av patienter som drabbades av ångest, trötthet, depressioner och melankoli som en följd av rädslan och ångesten för spanska sjukan.

Andra drabbades av demensliknande tillstånd eller narkolepsiliknande diagnoser hos människor som plötsligt somnade.

Frågan är vad vi har att vänta oss efter covid-19-pandemin?

Trots att man inte förstod vad som drabbat världen i form av sjukdom så var man både bakterier och virus på spåren, liksom hur smittan fördes vidare. Det var inga vetenskapliga enhetliga svar, men slutsatserna var ofta förvånansvärt träffsäkra när det gällde att skydda sig.

Såväl ansiktsskydd som karantän var redskap och metoder man nyttjade, men medicineringen som olika läkare världen över förespråkade tog antagligen död på en ansenlig mängd människor den också.

Det kunde handla om kvicksilver och arsenik som normalt gavs till syfilispatienter som man noterat att var underrepresenterade som drabbade av spanska sjukan. Andra förespråkade tobak och alkohol och de som hade råd och trodde på dessa njutningsmedel rökte och drack antagligen mera än vanligt eller till och med brukligt.

Nå – hur kommer familjen Trump in i bilden kring spanska sjukan?

Många försäkringsbolag led stora förluster under dessa år då man fick punga ut med ansenliga summor till försäkrade som drabbades av allehanda tragedier och dödsfall i samband med spanska sjukan.

En av familjerna som drabbades var en invandrad tysk familj i USA där kvinnan fick en rejäl summa pengar för sin avlidna make. Försäkringspengarna investerades i fastigheter och sonsonen till denna kvinna är idag USAs president Donald Trump.

Om familjeförmögenheten varit på upphällning torde konspirationsivrarna nu ha en bra story att bygga på.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB