Packade sardiner stoppar Salvinis framfart


Att regeringskoalitionen i Italien är bräcklig är ingen nyhet. Inte heller att högerpopulisten Salvini rider på en popularitetsvåg med höga opinionssiffror över hela Italien och jobbar hårt för att få till ett nyval som kan föra honom till makten. Hans strategi misslyckades visserligen förra sommaren, då han avgick ur regeringskoalitionen för att just tvinga fram ett nyval, men istället fick se sig förbigången av sin dåvarande partner Femstjärnerörelsen, som istället bildade en ny regeringskoalition med det socialdemokratiska partiet PD.

Nu tänkte han istället satsa på regionalvalen i Emilia-Romagna, en relativt välmående region i Italien, som bland annat producerar Ferraribilar och parmesanost. Här är arbetslösheten bara cirka 5 procent, jämfört med det italienska genomsnittet på närmare 10. Under de senaste 75 åren har Emilia-Romagna styrts av olika vänsterpartier. Men opinionssiffrorna inför valet tydde på att Salvinis parti Lega låg jämsides med den sittande socialdemokraten Stefano Bonaccini. Regionalvalet skulle kunna fungera som en folkomröstning om den sittande regeringen, tänkte Salvini, och han räknade med seger.

Under vintern kampanjade han flitigt med den lokala partikamraten Lucia Borgonzoni. Som Italiens populäraste politiker och med hjälp av sin skicklighet på sociala medier lyckas han alltid locka stora skaror till sina möten. I Bologna planerade han ett valmöte på sportarenan PalaDozza, som kan ta 5 570 personer.

Men in på scenen kom en proteströrelse. Alla gillar ju inte Salvinis raljanta och främlingsfientliga retorik. Han har dessutom provocerande lovat att ”befria” Emilia-Romagna från vänstern. I Bologna fanns fyra unga aktivister, som också dom var skickliga på sociala medier. De ville sätta stopp för Salvinis ”Italien först”-politik och visa att det inte bara är han som kan dra en massa folk till politiska torgmöten. De utlyste en flashmobb på Facebook, där de uppmanade folk att samlas på en annan plats i Bologna samma kväll. De önskade sig 6 000 personer, för att bräcka Salvinis möte och sända ett budskap till högerpopulisterna.

Det kom nästan 15 000. De stod sida vid sida, tätt packade som sardiner. Många bar skyltar med egenhändigt ritade sardiner och skanderade att Bologna inte tänkte nappa på hatbudskap och rasism. Uppslutningen överraskade både arrangörerna och resten av Italien och uppmärksammades stort av medierna. Några dagar senare upprepades händelsen i Modena, där ungefär 7 000 människor samlades i hällande regn. Sedan dess har proteströrelsen spridit sig över hela Italien och samlat tiotusentals människor i Milano, Neapel och Florens. I Rom kom runt 100 000 personer, enligt arrangörernas egna uppgifter.

Den stora uppmärksamheten i Emilia-Romagna engagerade väljarna, som strömmade till valurnorna. Valdeltagandet blev 67 procent, vilket ska jämföras med 37 procent i valet 2014. Och det höga valdeltagandet gynnade partierna till vänster. Socialdemokratiska Stefano Bonaccini, som under valrörelsen främst fokuserat sin kampanj på lokala frågor, fick 51,4 procent, medan Legas kandidat fick 43,6 procent.

Femstjärnerörelsen, som ju grundades i Emilia-Romagna, har tappat det mesta av sitt stöd i regionen, och partiets kandidat fick bara 3,6 procent av rösterna. Partiets stöd har även sjunkit i andra regionalval och i EU-valet, och Luigi di Maio, Italiens nuvarande utrikesminister, lämnade partiledarposten i januari. Enligt partimedlemmar måste man göra ett omtag på hela partiets politik på partikonferensen i mars.

Socialdemokraterna har uttryckt tacksamhet över sardinernas insatser, men också påpekat att proteströrelsen varken får koloniseras eller exploateras av andra politiska partier. Salvini då? Han har sagt att Lega ändå fick en stor väljarframgång i Emilia-Romagna och faktiskt var nära att stjälpa vänsterns 75-åriga övertag. Men faktum är att det var han som försökte forma regionalvalet till en folkomröstning om honom själv och Lega. Och faktum är att hans strategi misslyckades, igen.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB