Vågar vi tala om systemfel när det gäller samhällets uttjänta ideologier?


Att skriva i tyckar-form är en frihet man oftast inte kan ta sig som reporter/journalist, men i den här formen får jag lov att tycka, häckla, generalisera, ställa frågor, men inte behöva ge svaren.

Jag såg en föreläsare på TV som talade om framtiden och homo sapiens, evolution, genmanipulation och matvanor.

Han påtalade att ur evolutionistiskt perspektiv vet vi att vi måste kompensationsröra på oss - kompensationsleva, dvs. motionera, äta mindre kolhydrater, fett och socker och mera av grönsaker, frukt, fisk och andra nyttiga vitaminer, fetter, mineraler mm.

Kompensationsröra oss – vilket bra ord! Vår mänskliga evolution är i fullständig otakt med samhällets utveckling, innovationer, hjälpmedel och innebär enkelt förklarat att vi äter som om vi allihop är jägare, samlare eller lantbrukare som kroppsarbetar från arla morgon till sen kväll.

I verkligheten är vårt behov av mat som bränsle inte i närheten av vad de flesta av oss stoppar i oss.

Nå – inget nytt under solen egentligen – vi är mycket medvetna om detta, men också mycket benägna att negligera denna insikt och dra på oss allehanda välståndssjukdomar, fetma, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar etc. och i efterhand släcka bränderna med mediciner och bästa fall genom ändrade beteenden, matvanor, motion och leverne i allmänhet.

Denna föreläsare hade radikalare idéer – genmanipulera oss till att passa för den typ och mängd av livsmedel, godis, alkohol som vi intager!!!

Jag blev inte helt klar över om han raljerade över att vi faktiskt inte kunde, ville eller gitte ändra på oss och våra vanor, men han ställde ju all idéhantering på ända. Framför allt för den kultur och näringsgren som är enorm i storlek och omfattning i form av gym, personliga tränare, dietister, livscoacher etc.

Att jag inte riktigt hängde med i allvarsnivån berodde på att jag inte såg inledningen och presentationen av denna föreläsare – jag noterade tyvärr inte programtitel eller namn på föreläsaren – inte ens vilken kanal som sände detta budskap.

Men han fick det att låta som en vettig tanke – genmanipulera oss att passa för de ”skräpliv” vi lever i mat och motionsbemärkelse.

Han fick det att låta som en jätteenkel åtgärd och dessutom som självklar i dessa möjligheternas tid.

Om effekten skulle bli att vi kunde ägna oss mera åt vardagens stillasittande verksamheter, äta sånt som de flesta av oss faktiskt tycker är gott, men som vi samtidigt, av självbevarelsedrift, håller igen på och att vi alla ändå skulle vara slanka, ha bra blodfetter, bra värden överlag, ingen diabetes, inga hjärt- kärlsjukdomar – en perfekt värld. Eller?

Nu verkade det som att han hade en ganska initierad publik – de flesta nickade leende och verkade alla säga med sina kroppsspråk och mimik: ”Ja, det är kul med nya tankar och idéer och talare som kan framställa dessa på ett kul och humoristiskt sätt, ( för det gjorde han) men vi fattar såklart att det är en fullständig utopi.”

Återigen blev jag inte klok på om föreläsaren (med ett finskt-klingande namn) blev besviken över att läsa publikens fördragsamma feedback eller om han faktisk hade just denna reaktion i beräkning, men han pekade ändå på något vi verkar ha glömt.

Det är precis som vi inte vågar tala om systemfel i de flesta sammanhang. Det är kanske ett systemfel att vi släpar efter ur evolutionistiskt t perspektiv (självklart) i förhållande till samhällets utveckling. Som tänkande varelser har vi länge levt med tre olika sorter av humanism (mänsklig), som i sin tur format de politiska ideologier som vi nöds leva med.

Vetenskapen har påvisat och påvisar varje dag ny rön gällande djurs och växters kommunikativa förmågor, djurs empati, till och med växters empati. Ett träd som ”anfalls” av exempelvis apor som äter dess frukter – frukter som trädet hellre vill bjuda fåglar på eftersom fåglar kan sprida dess avkomma (kärnor) till större avstånd, kan plötsligt ändra smak på sin frukt till att smaka illa för en apa. Inte nog med det: trädet kan sprida feromoner via luften och varna träd av samma sort på kilometers avstånd med hjälp av vinden.

Det är kanske dags av ”avhumanisera” våra politiska ideologier och föra in fler aspekter, fler ”medborgare” dvs. djur och växter – men det kvarstår ju att vi måste lära oss hur vi ska lyssna på dem. Å andra sidan känns det ju inte precis som om dagens system innebär att medborgarna, de mänskliga, blir lyssnade på i alla fall – så..?

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB