Hur skräp-tv gjorde barn dummare och möjliggjorde en populistisk våg


Andrew van Dam skriver om data och ekonomi. Han har tidigare arbetat åt Wall Street Journal, Boston Globe och Idaho Press-Tribune.

Detta är en berättelse om hur den minsta gemensamma nämnaren i populära medier har banat väg för den minsta gemensamma nämnaren i populistisk politik.

Den börjar med att det italienska tv-nätet, som länge dominerades av det högt ansedda statliga tv-bolaget RAI, öppnades för konkurrens. På 1980-talet trängde sig en aggressiv och ogenerat osofistikerad tv-kanal som hette Mediaset in på marknaden. Genom att köpa upp små lokala kanaler spreds den över hela landet och med en rejäl dos av tecknade serier, sport, såpoperor, filmer och annan lättsam underhållning började den konkurrera mot RAI:s ambitioner att utbilda.

År 1990 kunde 49 av 50 italienare se Mediaset – på bara fem år hade halva Italien fått tillgång till kanalen. En grupp italienska ekonomer har jämfört de städer som från början hade tillgång till Mediaset med andra, likvärdiga städer som inte kunde se kanalen förrän senare och räknat ut hur några extra år av skräp-tv kan forma ett samhälles politik.

Resultaten är dystra. I American Economic Review analyserade Ruben Durante på universitetet Pompeu Fabra i Barcelona, Paolo Pinotti på Bocconiuniversitetet i Milano och Andrea Tesei på Queen Mary-universitetet i London detaljerade tittarsiffror för att visa att en större exponering för Mediasets andefattiga program hade följts av ett varaktigt uppsving i stödet för populistiska kandidater som erbjöd enkla budskap och enkla svar.

Du kanske tror att detta förhållande har en uppenbar förklaring, förmodligen för att du vet att Mediasets grundare och ägare är den populistiska politikern och förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi. Men forskarna bemödar sig om att bevisa detta är inte bara är en Berlusconi-effekt. Ökningen omfattar även hans populistiska konkurrenter, särskilt Femstjärnerörelsen. Det etablissemangskritiska partiet som en komiker grundade på sin blogg för tio år sedan blev det enskilt största partiet i Italiens parlament efter valet förra året.

Tv:s roll i de populistiska framgångarna ligger uppenbarligen i underhållningen, inte i de politiska budskapen. Under den period då vissa regioner hade större tillgång till Mediaset än andra, hade varken Mediaset eller Berlusconi ännu trätt in i den politiska striden. Forskarna digitaliserade flera år av tv-tablåer i gamla tidningar för att visa att Mediaset erbjöd nästan tre gånger så många timmar av film och underhållning som RAI, och undvek nästan alla nyhets- och pedagogiska program.

Benjamin Olken, professor vid Massachusetts Institute of Technology som banat väg för tv-analysen som använts av den italienska forskargruppen, säger att forskningen visar på ökade bevis för att "tv som inte uttryckligen handlar om politik, kan ha en inverkan på politiken".

I en analys som publicerades i American Economic Journal: Applied Economics 2009 analyserar Olken skillnader i tv- och radiosignaler i 606 byar på den indonesiska ön Java för att visa hur större tillgång till tv-medier leder till lägre medborgarengagemang och lägre förtroendenivåer.

I Italien använde ekonomerna också kritikers recensioner, samt betyg från Motion Picture Association of America, för att visa att Mediasets program var av lägre kvalitet och mindre lämpade för en allmän publik.

De fann att valeffekten av skräp-tv innebar en ökning på nästan 10 procentenheter hos de två grupperna som tittade mest: de som var under 10 år och de som var 55 och äldre. När de åldrades skulle båda grupperna komma att stödja populister, om än av olika anledningar.

Unga människor som under sina uppväxtår tittade på Mediaset växte upp till att bli "mindre kognitivt sofistikerade och mindre samhälleligt engagerade" än sina kamrater som bara hade tillgång till de statliga sändningarna och lokala stationerna under denna period, berättar Durante.

Durante beskriver det som en fråga om alternativkostnad: varje timme man tillbringar med att titta på tv är en timme då man inte läser, inte leker utomhus eller umgås med andra barn.

– Jag är ledsen, men det kan ha långsiktiga effekter på vilken person du kommer att bli, säger han.

I flera olika psykologiska och kognitiva test som gjorts under värnpliktsmönstringar var unga män från områden med mer tillgång till Mediaset mellan 8 och 25 procent mer benägna att få de lägsta poängen. På ett internationellt test som genomfördes 2012 presterade italienska vuxna från områden där de före tio års ålder hade kunnat titta på Mediaset betydligt sämre i matematik och läsning än jämnåriga som inte hade kunnat göra det. De var också mindre engagerade i samhället och mindre politiskt aktiva.

Det är kanske inte så förvånande att dessa män och kvinnor attraherades av Berlusconi, och senare Femstjärnerörelsen, som båda var mer benägna att använda ett enklare språk under sina tal och på sina plattformar, visar forskarna.

Skräp-tv:s avtrubbande effekter på hjärnan var inte lika uttalad för italienare som först senare i livet hade kunnat se Mediaset - forskarna fann att deras testresultat liknade deras kamraters. Deras populistiska böjelser påverkades istället av nyheterna. När Mediaset började erbjuda regelbundna nyhetssändningar i början av 1990-talet, hade många äldre tittare hade fastnat för kanalens enkla underhållning och var mycket mer benägna att titta på de nyheter som Mediaset erbjöd, än på andra medieföretags nyhetsprogram.

Kanalens bevakning gynnade Berlusconi i valet 1994, strax efter att skandaler hade fällt den konservativa regeringen, och inspirerade entreprenören som nu blivit populistisk demagog att annonsera sin kandidatur. Äldre tv-tittare satt klistrade framför nyheterna och sveptes med i kampanjen.

Resultatet liknar en analys från 2017 i samma akademiska tidskrift av en annan grupp som använde kanallistorna för att beräkna att Fox News år 2000 gav republikanerna en halv procents uppsving, som byggdes upp till en fördel på 6 procentenheter 2008, jämfört med ett scenario där kanalen inte fanns. De kunde inte hitta någon liknande signifikant effekt för MSNBC.

I Italien har inte tv gjort väljarna mer konservativa. Istället verkar den ha gjort dem mer sårbara för de etablissemangskritiska ställningstagandena som populistiska ledare av alla åsiktsriktningar, säger Durante.

Under 1990- och början av 2000-talet var Berlusconi väl positionerad för att dra nytta av nedgången i kognitiva färdigheter och samhällsengagemang, skriver de, men 2013 blev han utkonkurrerad av den upproriska Femstjärnerörelsen, vars häftiga retorik vann över Mediaset-tittande väljare som tidigare hade attraherats av Berlusconi.

Svensk text: Monika Franzon

TILL THE WASHINGTON POST

https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2f%3f&utm_term=.d9cdef95b838

Sign up for the <a href="https://subscribe.washingtonpost.com/newsletters/#/bundle/todaysworldview?method=SURL&location=ART&initiative=INTER">Today’s WorldView Newsletter</a> from The Washington Post.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB