Kriminellt att hjälpa nödställda flyktingar! Den moraliska kompassen darrar och hela havet stormar!

De 629 passagerarna på räddningsfartyget Aquarius erbjöds till slut trygghet i Spanien, efter att ha avvisats av de

närmare hamnarna i Malta och Italien. Trots ett antal skadade människor ombord skickades skeppet vidare på den

flera dagar längre resan till Valencia. Italiens inrikesminister Matteo Salvini twittrade, trots kritik från Frankrike och Spanien, att avvisandet var en seger. Italiens hamnar är nu, enligt Salvini, stängda för dem som räddar nödställda flyktingar på havet.

Situationen påminner om när det norska skeppet MS Tampa plockade upp skeppsbrutna flyktingar utanför Australiens kust i augusti 2001 och förvägrades gå i hamn. Efter flera dagars tvist, och ett allt mer ohygieniskt läge ombord, löstes situationen genom bildandet av det ökända flyktinglägret på önationen Naru – allmänt benämnt som ”dumping ground”, där erkända flyktingar hålls frihetsberövade i bedrövliga omständigheter. Avvisandet av Tampa blev det första av många, och analyser har konstaterat att tröskeln till en alltmer aggressiv politik inte hade kunnat passeras i ett annat tillstånd än i det världen hamnade i några veckor senare, efter 11/9.

10 år och många mindre uppmärksammade incidenter senare lämnade 72 personer Libyen på ett skepp som senare benämns ”the left to die boat”. Motorn krånglar tidigt och passagerarna är fast på en farkost utan styrsel, de driver – men de är inte ensamma. De iakttas av kustbevakning, NATO, fiskare. Två veckor senare har båten flutit tillbaka till Libyen. Av 72 passagerarna överlevde elva kylan, hungern och törsten. Bristen på räddningsinsatser kritiserades.

Internationell lag är tydlig: Nödlidande till havs ska räddas, alla båtar i området har ett ansvar, överlevarna ska skyndsamt tas till den närmst tillgängliga hamn.

Två år senare drunknar 300 personer utanför Lampedusa. Den italienska regeringen utlyste landssorg och EU:s ledare blev upprörda. 2015 dog Alan Kurdi och personifierade syriska flyktingars svårigheter att fly. EU svarade med att trappa upp jakten på flyktingsmugglare för att stoppa döden på Medelhavet, istället för att skapa trygga flyktvägar – och kampen mot smugglare blev även en jakt på alla som skulle kunna hjälpa skeppsbrutna migranter. När båten sjönk utanför Lampedusa fanns fartyg i området som valde att inte hjälpa de drunknande av rädsla för att bli åtalade. Deras oro var befogad. Det finns flera exempel på hot om och genomförda rättsprocesser där livräddande insatser kriminaliserats, från Tampas kapten Arne Rinna till dagens datum. I Sverige har den moderate riksdagsmannen Hanif Bali kallat hjälporganisationen Médicine Sans Frontières, som bemannar Aquarius, för ”Smugglare utan gränser”.

Aquarius är det senaste i en lång rad exempel på hur havet gjorts tomt på medmänsklighet. Folkvalda och väljare har förlorat perspektiv i viljan att hålla ute flyktingar. I slutet av juni samlas EU:s ledare för att diskutera flyktingpolitik men oavsett Spaniens och Frankrikes aktuella kritik är drömmen fortfarande att hålla flyktingar borta – det Italien och Malta försökte göra. I månadsskiftet blir dessutom Österrike EU:s ordförandeland, vars kansler Kurz vill lösa EU:s interna debatt genom att stoppa flyktingar på andra platser i världen, innan de hunnit till Medelhavet (något EU redan gör i mindre skala). Diskussion finns också om externa läger, likt de tankegångar som ledde Australien till Naru. Ytterligare andra säger att det Italien gjorde är vad de önskar att alla EU-länder ska göra: Ingen ska längre kunna söka asyl här, enbart personer utvalda som kvotflyktingar ska ges skydd.

Aquarius visar vad som sker om en sådan politik blir verklighet. Skeppsbrutna skulle avvisas direkt – utan att få gå i hamn, utan asylprövning. Som illustrerat även av Lampedusa och Left to die-båten ökar risken att drunknande skulle överges i vattnet när livräddare fruktar fängelse. Den moraliska kompassen darrar, hela havet stormar och när den politiska debatten tystnat är risken att inga trygga platser finns kvar.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB