Man cold är en mycket onödig egenskap i modern tid - TEMPUS nr 35 - 2017


Man Cold – ett bra låneord som låter som en paradox på svenska; “manlig förkylning” - nej vid förkylning är vi allt annat än män. Vi blir sängliggandes, ynkliga och oförmögna att utföra de allra enklaste former av arbete.

Till och med när hustrun går till jobbet på morgonen, ibland lika förkyld som en annan, och sticker in med ett “sätter du igång tvättmaskinen under dagen när du ändå är hemma? Den är laddad.” innan hon säger “Hejdå, krya på dig!” så blir svaret med klen röst - “Ja, om jag orkar.”

Nå, jag tror mig ha listat en förklaring till varför det är på detta viset. Min förklaring kan komma att uppröra en och annan feminist, dit jag räknar mig själv, men betänk innan ni far i luften att om evolutionen varit snabbare hade situationen varit en annan, men dess långsamma reaktionstid har trots allt fördelen att det blir mycket bra när den väl verkar och anpassar oss enligt naturens lagar!

Jo, så här funderar jag:

Vi är trots allt två kön, vi människor och i stort sett allt levande väsen på vår jord likaså. De två könen har olika uppgifter och olika genetiska uppsättningar som ska föras vidare i generationer.

För länge, länge sedan begåvades vi män med en annorlunda fysik än kvinnorna medan kvinnorna var det kön som begåvades med förmågan att låta ett barn växa inom sig och förlösa. Vi män begåvades med större muskler, en anatomi som lämpade sig för att springa, hoppa, brottas och ett helt annat adrenalinpåslag.

Männen lämpade sig synnerligen väl för att skaffa protein i form av kött som skulle nedläggas i jakt på allehanda djur.

Kvinnorna blev väl lämpade att kunna utföra flera sysslor samtidigt och påstår sig själv, än idag, ha kvar denna förmåga. Mycket sällan blir de motsagda.

Dessa sysslor kom att bli kopplade till hem och barn – typ sitta på huk vid en eld och tillaga något samtidigt som minsta barnet låg intill bröstet och ammade och de andra barnen for runt i lekar och blev förmanade av den matlagande, ammande modern att ta det lugnt. Själv såg evolutionen till att kvinnornas anatomi, fysik och lynne specialiserades till denna typ av ganska ickefysiska uppgifter.

En passus innan jag kommer till konklusionen är att man har konstaterat att blodvite sätter fart på och hjälper immunförsvaret att förnya sig. Eftersom kvinnorna inte hoppade, sprang och jagade eller brottades lika mycket som männen fick de heller aldrig eller sällan några sår och blodvitet kom att regleras på annat sätt en gång i månaden. Männen rispade sig och skar sig i sina ”lekar” och adrenalinpådraget fick dem att blöda ganska ofta. På så vis höll sig såväl män som kvinnor med ett effektivt immunförsvar.

Nu kommer vi strax till själva grejen. Sjukdomar och skador som ger smärta, feber etc. är signaler som ska se till att man vilar och därmed repar sig fortare. Det vill säga en kvinna som får en förkylning, infektion, feber etc. får inte jättestarka signaler från kroppen att hålla sig stilla och lugn eftersom vardagen ändå var ganska stilla och lugn med ”uppgifter” som gick att lösa relativt enkelt, men ändå simultant i en vardaglig lunk.

Männen däremot som skulle ut och jaga, springa, brottas med lejon, björnar och annat som kunde vara gott att tillaga, fick däremot starka signaler från kroppen om att hålla sig stilla. En sådan aktivitet som jakt med feber, infektioner, inflammationer är förenat med, om inte alltid livsfara så i varje fall stor fara och risker för bestående men.

Nu hoppas jag att alla förstår att dessa signaler yttrar sig i upplevd smärta, ruggiga feberfrossor och allmänt sjukdomstillstånd som i vår moderna tillvaro uppfattas som gnäll och kverulans – allt för att kroppen skall ”luras” avstå från björnjakt och liknande.

Nota bene: jag tror att vi män lätt kunde skärpa oss och inse att livet inte är lika hårt längre och att det är en onödig egenskap att bli ”sjukare” än kvinnor när vi till exempel är förkylda. Kvinnor däremot kanske kunde få lite av våra varningssignaler eller rent av låtsas bli manligt ömkliga vid förkylningar för att stanna hemma tillsammans med oss och bara vara samkverulanter – ja, och så förstås själv kunna sätta igång den där tvättmaskinen.

Tidningen Må Bra har en lite annan förklaring som mera koncentrerar sig på hormoner - http://www.mabra.com/ny-studie-darfor-blir-man-sjukare-an-kvinnor/

Reaktioner, svaromål eller rent av vidareutveckling av dessa tankar låter sig göras på vår hemsida i anslutning till denna text.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB