Ovedersägliga bevis som innebär att Förenta Staterna är illa ute


Nu finns bevisen och de är ovedersägliga: Trumps kampanjstab var fullt beredd att ta hjälp av ryska intressen för att bistå dem i presidentvalet. När ryssarna erbjöd sig att leverera uppgifter som skulle skada Hilary Clinton fick de beskedet från Trumps son att han skulle ”älska det”. Och hade de eventuella tvivel på om sonen representerade pappan så skingrades de med all säkerhet när Trump sr den 7 juni, d.v.s. två dagar innan informationen skulle ha lämnats över, meddelade att han runt den 13 juni, alltså fyra dagar efter kampanjstabens planerade möte med ryssarna, skulle hålla ett tal och avslöja saker som skulle skada Clinton.

Kampanjstaben representerades på mötet den 9 juni av sonen Trump, kampanjchefen Paul Manafort och Jared Kushner, svärsonen som rattade kampanjen på sociala medier - den del av kampanjen som tilldrog sig i den digitala världen. Den 15 juni publicerade Guccifer 2.0, som senare spårades till de ryska underrättelseorganen, de första stulna dokumenten från demokraternas servrar.

Mailväxlingen med Trump jr antyder också att det redan var känd information att ryssarna stödde Trumps kandidatur. Det är i sin tur intressant eftersom republikanerna då ännu inte hade nominerat sin kandidat. Det skulle således ha funnits ett förspel som handlade om rysk inblandning också under primärvalen.

Ända fram till dess att New York Times i början av juli i år informerade Trumplägret om att man inte bara hade uppgifter om mötet utan också tillgång till den epost där mötet arrangerades har de konsekvent ljugit om samarbetet med ryssarna. Den 24 juli 2016, alltså sex veckor efter att mötet i Trump Tower hade ägt rum och fem veckor efter att den första stulna informationen från demokraterna hade läckt ut, nekade junior till alla anklagelser om samarbete och avfärdade dem som lögner och nonsens. Och Kuchner mörkade mötet när han fyllde i de uppgifter som låg till grund för hans säkerhetsklassning.

Till bilden hör att presidenten själv nu har medgett, vad som redan var tämligen uppenbart, att han förmodligen hört något om saken långt tidigare än han förut har påstått.

Slutsatsen är lika enkel som dramatisk: Trumps kampanjstab samverkade uppsåtligen, och med stor sannolikhet med kandidatens goda minne, med ryska intressen för att vinna presidentvalet.

Frågan är vad som händer nu?

Den republikanska ledningen och partiets ledamöter i kongressen vet att de har skaffat USA en president som sitter där efter att ha varit i maskopi med främmande makts intressen. I grunden är detta en omöjlig situation som rimligen kan tillåtas bestå. I synnerhet inte som Trump bedriver en privat och utrikespolitik utan insyn från någon. Ian Bremmers avslöjande vid denna upplagas pressläggning att det förekom ett andra möte mellan Trump och Putin under G 20, där Trump var helt ensam med Putin och dennes tolk, sätter strålkastarljuset på problemet. Ett möte som Vita Huset uppenbarligen avsåg att hemlighålla och som presidenten själv omedelbart ljög om på twitter. Och där USA representerades av en president som ingen seriös aktör i USA:s politik litar på men som många misstänker är i händerna på landets värsta motståndare.

Det finns nog bara två möjliga handlingslinjer för republikanerna. Den ena är att hoppas att de pågående utredningarna någorlunda skyndsamt lägger fram tillräckligt starka bevis för att det ska gå att göra som man gjorde med Nixon, d.v.s tvinga fram en frivillig avgång. Den andra är att försöka tillämpa författningens 25:e tillägg och försöka få medicinsk expertis att förklara honom oförmögen att sköta presidentskapet.

Bägge alternativen lovar mer kaos. Trump är ju inte precis känd för sin realitetskontakt eller för att ge sig utan strid. Och pengar har han tillräckligt med för att betala både advokater och läkare för att de ska förklara honom som en fullt frisk och klok president som inte har gjort något fel utan bara är utsatt för smutsiga konspirationer i Washingtons stinkande träskmarker.

Förenta Staterna är nu mycket illa ute.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB