TEMPUS nr 19 - USA:s auktoritet på den internationella arenan eroderar snabbt


När det här skrivs på morgonen den 17 maj briserar nyheten att USA:s president har, som det förefaller, försökt få FBI att lägga ner undersökningen mot General Flynn för hans kontakter med Ryssland. Det har inte gått 24 timmar sedan jag på en lunch med Ålands Fredsinstitut uttryckte min förmodan att Trump trots allt skulle sitta perioden ut, eftersom republikanerna hittills inte hade visat sig besitta den nödvändiga integriteten för att göra som man gjorde med Richard Nixon.

Nu är jag inte lika säker längre. Det går fort nu. Senator John McCain har redan tagit Watergate i sin mun.

Inom mindre än en vecka har president Trump, mot alla råd, avskedat FBI-chefen och när medarbetarna i Vita Huset försöker täcka upp historien klär han av dem genom att själv deklarera att det var hans missnöje med utredningen om de ryska kontakterna som i realiteten låg bakom avskedandet.

Dagen därpå avslöjar Washington Post att Trump delgett ryssarna kvalificerat hemliga uppgifter. Den hittills högt respekterade och oförvitlige chefen för Nationella säkerhetsrådet McMaster försöker täcka upp genom att påstå att ”det inte har hänt”. Trump klär av också honom genom att twittra att han minsann har rätt att föra uppgifterna vidare.

En kommentator på CNN konstaterade ironiskt att den goda nyheten för republikanerna ändå var att fokus därigenom förflyttades från Flynn-affären och FBI till hanteringen av underrättelseinformation. Den ”lyckan” varade inte 24 timmar. New York Times publicerade innehållet i en av den avskedade FBI-chefens samtalsuppteckningar med Trump, som alltså sägs visa att Trump skulle ha försökt påverka honom att lägga ner undersökningen mot Flynn. Det ger hela Rysslands-affären en ny dimension. Nu rör den för första gången presidenten personligen. Och det är en avgörande scenförändring.

Uppgifterna om att det dessutom finns fler samtalsuppteckningar ger naturligtvis också en relief åt presidentens twitterhot mot Comey om att det kunde finns bandupptagningar i Vita Huset på deras samtal. För att inte tala om hur formuleringarna som nu har publicerats kan läsas i ljuset av Trumps beslut att avskeda Comey när utredningen av Flynns förehavanden trots presidentens lindrigt förtäckta uppmaning inte lades ner.

Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Väl mött!

© 2016 - Tempus Press AB